Wat moet je regelen voor je bevalling? Checklist voor aanstaande ouders

Door Door Sheppr

De periode voor de geboorte van je baby is een spannende tijd, vol voorbereidingen en plannen. Voor veel aanstaande ouders is het een behoorlijke uitdaging om alles op tijd in orde te krijgen, vooral als het je eerste kindje is. Maar geen zorgen, met een beetje organisatie en de juiste planning kom je een heel eind. In deze blog helpen we je op weg met een checklist, zodat je zeker weet dat je alles hebt geregeld voor de grote dag.

 Regel je kraamzorg

Een van de belangrijkste zaken om op tijd te regelen is je kraamzorg. In Nederland heb je recht op kraamzorg, wat betekent dat een zorgprofessional je helpt tijdens de eerste dagen na de bevalling. Dit kun je het beste tussen week 12 en 16 van je zwangerschap regelen, want kraamzorgbureaus kunnen snel vol raken. Het is handig om te weten wat je zorgverzekering vergoedt en of er een eigen bijdrage is. Zo kun je het regelen zonder verrassingen achteraf.

Maak een geboorteplan

Een geboorteplan is niet verplicht, maar kan wel helpen om je bevalling zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. In dit document schrijf je je wensen rondom de bevalling op. Wil je pijnstilling of juist niet? Wie wil je bij je hebben tijdens de bevalling? Hoe zie je de opvang van je baby direct na de geboorte voor je? Bespreek je plannen met je verloskundige, zodat je duidelijk kunt maken wat je verwachtingen zijn. Dit maakt het voor jou en je zorgverleners gemakkelijker om je bevalling te begeleiden op de manier die jij het prettigst vindt.

 Zorg voor een ziekenhuistas (of thuisbevallingstas)

Vanaf week 37 van je zwangerschap is het tijd om je ziekenhuistas of thuisbevallingstas in te pakken. Ook al plan je een thuisbevalling, het is altijd handig om een tas klaar te hebben voor het geval het anders loopt dan verwacht. Zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt: je ID-kaart, verzekeringspas, geboorteplan, comfortabele kleding, slippers, en natuurlijk de babyspullen zoals kleertjes in maat 50/56 en een mutsje. Vergeet ook niet de luiers, billendoekjes, toiletspullen en een telefoonoplader.

 Is de babyuitzet klaar?

Je babyuitzet is een van de belangrijkste voorbereidingen voor de komst van je kleintje. Controleer of je alles in huis hebt voor de eerste paar weken. Denk aan een veilige wieg of ledikant met een stevig matras, babykleertjes zoals rompertjes, pakjes en sokjes, en verzorgingsproducten zoals billenzalf en badolie. Vergeet ook niet een autostoeltje voor de eerste rit naar huis. Als je wilt weten welke andere spullen handig zijn om te hebben, kun je onze Baby Uitzetlijst raadplegen.

 Bespreek je verlof en opvang

Zeker als je werk hebt, is het belangrijk om tijdig na te denken over je verlof. In Nederland kun je zwangerschaps- en bevallingsverlof opnemen, dus bespreek dit op tijd met je werkgever en vraag verlof aan via het UWV. Daarnaast is het verstandig om alvast na te denken over kinderopvang voor als je weer gaat werken. Houd er rekening mee dat populaire opvanglocaties vaak lange wachttijden hebben, dus begin hier ruim op tijd mee.

 Zorg voor je financiën

Kinderen brengen extra kosten met zich mee, maar gelukkig zijn er ook toeslagen die je kunt aanvragen. Het is goed om te weten of je recht hebt op kinderbijslag, wat automatisch wordt aangevraagd na de geboorteaangifte, en of je mogelijk in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag als je gebruikmaakt van opvang.

 Meld de geboorte op tijd

Na de geboorte moet je je baby binnen drie dagen aangeven bij de gemeente waar hij of zij is geboren. Dit kan vaak online of bij het gemeentehuis. Je ontvangt dan een geboortebewijs, dat je onder andere nodig hebt voor het aanvragen van kinderbijslag en andere administratieve zaken.

 Bereid je voor op de bevalling zelf

Het volgen van een zwangerschapscursus kan je helpen om je voor te bereiden op de bevalling. Tijdens zo'n cursus leer je bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, welke houdingen handig kunnen zijn, en hoe je je partner kunt ondersteunen. En vergeet niet: hoewel je misschien bepaalde verwachtingen hebt over hoe de bevalling zal verlopen, is het belangrijk om flexibel te zijn. Vertrouw op je lichaam, je zorgverleners en je eigen kracht. De bevalling zal niet altijd precies zijn zoals je het in gedachten hebt, maar dat maakt het niet minder bijzonder.